Formy i blachy do pieczenia przydatne w każdym domu

Amatorzy własnoręcznie robionych wypieków zdają sobie na pewno sprawę, jak niezbędne jest właściwe wyposażenie kuchni. Starannie dobrane formy do pieczenia mogą mieć równie kluczowe znaczenie, jak jakość składników czy temperatura piekarnika. Niemniej przydatne będą inne akcesoria, takie jak na przykład poręczna miarka, wygodne silikonowe łopatki lub rękawy do pieczenia ułatwiające dekorację ciast i tortów. Komponując jednak kuchenny ekwipunek, warto skupić się przede wszystkim na wyborze odpowiedniej blachy do pieczenia.

Blachy do pieczenia – Na co zwrócić uwagę?

Wybierając formy do pieczenia, warto od razu zaopatrzyć się w kilka różniących się między sobą wielkością blach. Niektóre dedykowane są do określonych wypieków, inne mają klasyczny prostokątny kształt, co pozwala na dobranie rozmiaru do konkretnych potrzeb. Udając się na zakupy, warto zwrócić uwagę na to, z jakich materiałów wykonane są blachy do pieczenia. Powinny one być przede wszystkim odporne na wysoką temperaturę, wysokiej jakości tworzywo sprawia również, że foremka nagrzewać się będzie równomiernie, w związku z czym ciasto będzie rosło i piekło się równomiernie. Eliminuje też to groźbę przypalenia wypieku.

Obecnie formy do pieczenia najczęściej produkuje się z silikonu, stali węglowej bądź powierzchni marmurowych. Są one niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, w związku z czym mogą służyć przez lata. Ich cechą charakterystyczną są również nieprzywierające powierzchnie, dzięki którym masa nie przykleja się ani nie przywiera do blachy.

Nie tylko prostokątne blaszki do piekarnika

Formy do piekarnika najczęściej występują w klasycznych kształtach prostokąta lub okrągłej tortownicy. Ostatnio jednak coraz większą popularnością cieszą się niebanalne foremki, na przykład blachy do pieczenia w kształcie serca lub ze specjalnymi wgłębieniami służącymi do robienia babeczek.

Przydatne mogą okazać się też formy do robienia pizzy. Ich powierzchnia usiana jest dziurkami zapewniającymi idealną cyrkulację powietrza. Dzięki temu spód do pizzy zaraz po upieczeniu będzie łatwo ostudzić. Sprawi to, że będzie on nie tylko idealnie wypieczony, ale i apetycznie chrupiący. Warto też zwrócić uwagę na blachy do piekarnika sprzedawane w zestawach. Różne kształty i rozmiary pozwolą na spontaniczne wypieki, a spójny design sprawi, że pięknie będą wyglądać one w każdej kuchni.

Zobacz w sklepie: abc-agd.pl/28-blachy-i-formy-do-pieczenia